Facebook Pixel

Vejledning til driftsomkostninger ved at eje en ejendom i Spanien

 

Vedligeholdelsen af en anden ejendom i Spanien udgør ikke den store ekstraudgift. Ud over de generelle driftsomkostninger, såsom vand- og elforsyning, bliver de årlige omkostninger til skatter og andre udgifter beregnet i forhold til størrelsen og typen af ejendommen.

IBI (ejendomsskat)

Dette er en kommunal skat på ejendommen, uanset hvem ejeren er. Skatten beregnes på baggrund af Cadastral-værdien (en administrativ værdi, normalt lavere end markedsprisen, nogen tider endnu lavere), hvorpå der anvendes procentdele, som er fastlagt af den tilsvarende kommune. Dette beløb kan variere på mellem 150€ – 400€ om året.

IRPF (indkomstskat)

Hvis en ny ejendom er din «sædvanlige/primær» bopæl, vil den være fritaget for indkomstskatten. Hvis ejendommen er et midlertidigt hjem, beskattes den som, det der kaldes, ejendoms-indkomstskat på din årlige skatteopgørelse.
Skattegrundlaget for indkomstskatten vil være 1,1% af Cadastral-værdien, hvis den er blevet revideret for nylig; eller 2%, hvis den ikke er blevet revideret. Hvis Cadastral-værdien endnu ikke er tildelt ejendommen, gælder 1,1% af 50% af købsprisen. Resultatet af denne beregning vil blive anvendt på den generelle skattesats, til hver skatteyder.

Fx, hvis en ejendom har en Cadastral-værdi på 100.000€, beregnes skatten som følge: Indkomstskat (IRPF): Skattegrundlag = 1,1% af Cadastral-værdien (100.000€) = 1.100 euro.
Skattebeløbet vil være et resultatet af hver skatteyderes skattesats som anvendes på dette tal.
Fx, hvis din skattesats er 19% (generel skattesats for EU-borgere som er ikke-fastboende i Spanien), vil indkomstskatten være 209€ om året.

Ud over disse skatter, som er forbundet med boligejerskab (IBI og ikke-fastboende-skat), skal følgende overvejes:

Ejerforening

Hvis en ejendom er en del af et kompleks, eller hvor ejendommen deler fællesarealer med andre, skal hver ejer være medlem af boligejerforeningen, ifølge loven. Det årlige budget, for de almindelige vedligeholdelsesudgifter, bliver godkendt på ejerforeningens generalforsamling. Hver ejer betaler et gebyr, ellers kendt som et fællesgebyr, normalt på mellem 45€ – 120€ om måneden. Beløbet afhænger af antallet af ejere og typen af fællesfaciliteterne i komplekset, såsom en swimmingpool, elevator eller spa mm.

Forsikring

Boligforsikringen afhænger af størrelse og inventar, og ligger normalt på mellem 180€ – 380€ om året for en gennemsnitlig ejendomstype.

Swimmingpool- / havevedligeholdelse

Dette gælder kun for villaer og visse rækkehuse med en swimmingpool. Der er virksomheder, som tilbyder denne type tjeneste, og de besøger ejendommen en gang om ugen, og tager sig af rengøring og kemiskbehandling af swimmingpoolen.

Hvilke udgifter er jeg ansvarlig for hvert år?

Nedenfor kan du se et eksempel på en typisk lejlighed med en købspris på 200.000€.